Neden Torok'un Hiç Al Yavrusu Yok?

Torok

 

Genetik Bakış

Neden TOROK'un hiç AL yavrusu yok? Gelin bu durumun altında yatan genetiği inceleyelim. 
Atların 3 temel donu olur. AL, DORU ve YAĞIZ. Bu üç don iki genin farklı kombinasyonları ile oluşur.
MC1R geninde yer alan Extension (E) aleli siyah pigmentin oluşmasına izin verirken ASIP geninde yer alan Agouti (A) aleli ise siyah pigmentlerin bölgesel dağılımını belirler.
Extension yani siyah pigment varlığı ve Agouti siyah pigmentin bölgesel dağılımını sınırlayan aleller baskındır. Extension gen çiftinden yalnızca birinin “Ee” veya ikisinin “EE” dominant olması atın donunu DORU veya YAĞIZ yapacaktır.
Burada Agouti varlığı yani “Aa” veya “AA” siyah pigmentleri bacak, kulak, yele ve kuyruk ile sınırlayacak at en baskın don olan DORU olacaktır. 
Bir tayın AL olabilmesi için siyah pigment üretemiyor olması yani her iki Extension alelinin de çekinik olması gerekir. Bu durum babadan alınan alelin de çekinik olmasını gerektirir.
Birçok AL kısrakla eşleşmesinden hiç al tay alınmamış olması da göstermiştir ki TOROK MC1R geninde bir çift dominant Extension aleline “EE” sahiptir. Bu da Torok’un AL tayının olmasını İMKANSIZ kılar.

Abone ol ! X

Yeni yazılarımızdan, satışa çıkan taylarımızdan, en yeni kısraklarımızdan, haramıza ait en son haberlerden haberdar olmak için bildirimlerinizi açın.